A legegyszerűbb rovar védelmi megoldás a fix keretes szúnyogháló, mely télen könnyen levehető, tavasszal egyszerűen felszerelhető. Amennyiben nincs rá szükség, percek alatt eltávolítható. A háló anyagát tekintve időjárásnak ellenálló, sűrű szövésű, szürke színű, műanyag bevonatú, UV álló, optikai szempontból szinte láthatatlan, üvegszálas anyagból készül. Kétféle változatban is kérhető: műanyag fix keretes és alumínium fix keretes.
A rolós szúnyoghálók könnyen kezelhetők és kis helyigényűek, mozgatható változat előnye, hogy ha nincs használatban, egyetlen mozdulattal eltüntethető, a hálót rugó húzza a kisméretű kazettába. Ha az ablakra redőnyt is akarunk szerelni, akkor a kombinált szúnyoghálós redőnytokot célszerű választani, mivel lényegesen olcsóbb és esztétikusabb a külön felszerelt rovarhálótól.
A legkedveltebb szúnyogháló típusok közé tartoznak, az oldalhúzós szúnyoghálók, legfőbbként teraszajtókra és erkélyajtókra ajánljuk. A háló egy keskeny alumínium keretben fut, ami vízszintesen oldalra húzható. Alkalmazható egy szárnyú illetve dupla-szárnyú ajtóra is. Tolóajtós szúnyoghálók általában nagy felületű nyílászárókra, illetve tolóajtókra alkalmazzuk. A nyílóajtós szúnyogháló az egyik legkeresettebb szúnyogháló típus, leginkább bejárati ajtókhoz ajánljuk, de dupla-szárnyú nyílóajtóra is alkalmazható. Profilja alkalmas a nagyobb igénybevételű használatra, valamint gyermekek által is könnyen kezelhető.
pliszé szúnyogháló ma már egyre nagyobb népszerűségnek örvend a modern dizájn és könnyű használhatósága miatt. A szúnyogháló bárhol megállítható, gyermekek is könnyedén tudják kezelni. Nagy méretű teraszajtókra is szerelhető. Zsinóros és láncos kivitelben rendelhető. A háló szürke vagy fekete színű lehet.